söndag 5 april 2009

Barnen - är det verkligen vettigt att skära ned på dom först?


I Katrineholmskuriren i slutet av veckan flaggas det för att Vingåkers kommun kommer att behöva varsla 20 personer om uppsägning - sparken alltså - till följd av det underskott den ekonomiska krisen tros förorsaka i kommunens budget fram till 2012. 15 av dessa varsel ska drabba barn- och ungdomsförvaltningen. Inget konstigt tycker Moderata oppositionsrådet Björn Andersson, som säger sig hysa gott hopp om att komma överens med sossarna i denna fråga. Hoppas hans framtidsfientlighet kommer på skam!

Men varför är det så självklart att det är Vingåkers framtid, barn och ungdom, som först ska drabbas? Och varför är det självklart just på personal det ska sparas? Hur påverkas den pedagogiska kvaliteten på olika stadier? För just det senare har ju varit något alla i diskussionen om en eventuell nedläggning av ytterskolor säger sig vara överens inte får ske - försämring av det pedagogiska kvaliteten. Hotas den, befinner vi oss inte bara på det sluttande plan en ökande arbetslöshet utgör för den kommunala ekonomin - vi rutschar utför!

Att sparka ut människor i arbetslöshet är den allra sämsta lösningen i en ekonomisk nedgång som idag. Det vrider bara den negativa spiralen ytterligare nedåt. Valet står mellan att skära ned och förvärra eller att investera oss ur krisen. Hur ska vi annars kunna förbereda oss för en kommande uppgång och dra nytta av den?

När det nu verkar som man inte vill ställa giriga bankdirektörer, finansinstitutens vårdslöst spekulerande kritstrecksrandiga och alla andra som berikar sig andra människors slit till svars för deras samhällsfarliga verksamhet, så är det i varje fall inte vare sig rätt eller rimligt att ta ut skulden på de svagaste i samhället.

Vi kan inte sluta satsa på den pedagogiska kvaliteten i skolan, eller att laga hålen i gatan, eller att ge våra gamla den bästa omvårdnaden. Men vi kan kanske börja med att populistiskt (populism = utbredd politisk missnöjesopinion, enl. Sv. akademins ordlista) fråga oss om vi har råd med mer än ett heltidsavlönat kommunalråd i Vingåker! Eller för den delen, när man såg ett underskott närma sig - anställa en ny toppbyråkrat i form av kommundirektör.
/ Lasse på Nederhult

2 kommentarer:

  1. En hilsen fra Nordstrand SV. Bra jobb og bra skrevet. Det er merkelig at økonomer og diverse
    finansfolk skal ha så mye makt og vise så lite
    samfunnsansvar.
    Hilsen Tedd

    SvaraRadera
  2. Jo, det är väl rätt vanligt att man sparkar nedåt - på dem som är svagast och har svårast att försvara sig. Som barnen t ex. Föreslå ökad beskattning av aktievinster, så får du se vad som händer!

    SvaraRadera