onsdag 27 maj 2009

Förtöjningarna släppta - nu ingår Katrineholmskuriren öppet i folkpartiets EU-valmaskin


Den folkpartistiska eu-parlamentkandidaten Stefan Käll är nu var och varannan dag största nyhet på Katrineholmskurirens sidor och redaktör Wistbacka stödbloggar för kravet på ny euroomröstning.
Det ärbra - för dem som av någon anledning svävat i okunnighet om tidningens nyliberala inriktning. Men det är naturligtvis dåligt för läsarna - att det lokala tidningsmonopolet inte längre ens försöker driva något slags opartisk linje, vare sig i pappersupplagan eller på sina webbsidor.
Därför ska vi heller inte förvänta oss något slags analys av tidningen när den folkpartistiska eu-parlamentskandidaten Stefan Käll får gott om spaltutrymme för en ny folkomröstning i euro-frågan i samma tidning.
Det är svårt att dölja det populistiska - eller om man så vill, hycklande - inslaget i kampanjen. Efter en undersökning där folk förmodligen främst har svarat utifrån att ha haft sina semesterresor i åtanke, att slippa besväret att växla pengar osv, så duger det nu att fråga svenska folket i en folkomröstning.
Förklarade man att Sverige till skillnad från euroländerna har ett finanspolitiskt verktyg i den egna valutan att påverka sin situation, för - och för den delen -nackdelar?
När det senast funnits anledning att fråga svenska folket i ett ämne där det bevisligen funnits ett stort motstånd och osäkerhet - om ja eller nej till Lissabonfördraget - drev just folkpartiet linjen att det skulle vara alldeles för svårt (är svenskarna - utom riksdagsmännen - kanske för dumma?) för folket att ta ställning till utanför just ett riksdagsval.
Att lämna ifrån oss ytterligare svenskt inflytande i en rad viktiga frågor som t ex arbetsrätt till eu-byråkratin utan att först fråga folket, var inget som bekymrade folkpartisterna. Var det kanske för att det var alldeles för känsligt att erkänna att marknaden i alla lägen går först. Marknaden går före de arbetsmarknadens avtal (strejkrätten, Laval-domen), går före individuell integritet och frihet.
Hur många av riksdagsmännen hade över huvud taget läst fördragstexterna - eller ens satt sig in i frågan före beslut? Där var det nog så att kaserngårdsmajor Björklund pekade med hela handen och "manskapet" i folkpartiet traskade patrullo.
Därför luktar det rätt mycket av hyckleri när man från folkpartiets sida just idag i eurofrågan ska fråga svenska folket om råd i just en folkomröstning. Men att vara liberal är att vara kluven, sa ju redan gamle folkpartiledaren Helén.
Att jag är kritisk till det fp för fram idag innebär inte att jag är motståndare till folkomröstningar - tvärtom. Ibland är det helt enkelt för långt mellan riksdagsvalen. Men nu frågar man bara folket till råds när det passar och man är säker på svaret. Kanske ska folkpartisterna be att få fråga folket till råds om vi verkligen ska satsa svenska soldaters livs i Natos krigsföretag världen runt? Partiledare Björklund - och kanske också Stefan Käll? - är ju rätt sugen på såna företag.
Lasse N, eu-kritisk i Vingåker

2 kommentarer:

  1. Jodu! I Göteborg har vi GP. Jag håller på att bli folkpartist! Hemska tanke!
    Viva la Vingåker! Säger en gammal...Vingåkrare!
    Dan Greider

    http://blogg.aftonbladet.se/greider

    SvaraRadera
  2. Greidrar i Stockholm, Greidrar i Vingåker, Greidrar i Dalarna. Nu åxå i Göteborg! Hur många är ni egentligen?

    SvaraRadera