måndag 24 maj 2010

Monarkin - bästföredatum har definivt gått ut!

Kim Fröde, moderathövningen i Vingåker, skrev ett debattinlägg häromveckan i Katrineholms-kuriren med rubriken "Bevara monarkin": http://kkuriren.se/ledareasikter/debatt/1.704894
Sånt står ju var och en fritt att tycka. Men nu var dessvärre det så bemängt med tankeoreda att det inte borde få stå oemotsagt. I en kommentar i tidningens nätupplaga skrev jag:

"Det är väl bara Kim Fröde som lyckats undgå att de som vill avskaffa den gamla unkna odemokratiska företeelsen monarki som svenskt statsskick också förordar att statschefen ska tillsättas i allmänna, fria och demokratiska val. Hur den rollen ska utformas får man väl i vanlig ordning diskutera noga. Men sånt löser man i en demokrati.

Men Fröde gör en jämförelse mellan arvmonarkin och det privata ägandet av storföretag som inte är så dum. Den rimligaste slutsatsen blir förståss att man omedelbart bolagiserar och privatiserar familjen Bernadotte till det marknadsföringsföretag de sen länge i praktiken varit.Sen är jag överens med Fröde, trots att han är moderat och jag vänsterpartist, att styrelsen av storföretagen inte är demokratisk och hellre borde ligga i händerna på de anställda istället för någon som råkar sitta på en stor bunt aktier.
Sen historien - nog har Sverige haft ett antal kungar även före jarlen Birger. Valda inom kretsen av de allra brutalaste maktspelarna som senare kom att betecknas adel. Tills den smartaste och brutalaste av dem alla, Gustav Eriksson, på 1500-talet kom och la sig i och fick det till att just hans familj skulle ärva titeln. Demokrati och republik nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar