måndag 29 augusti 2011

Vem blir överraskad!


Läste just i lördagstidningen (Katrineholmskuriren den 27 augusti) att man plötsligt befarar ett saftigt underskott i Barn- och utbildningsnämndens i Vingåker budget. Om detta vill man bara säga: Men kom igen nu då! Minnet är kort hos en del och andra aktivt förtränger historien.
Såhär var det ju: Först fattade kommunfullmäktiges majoritet av (S) och (M), inte utan stor vånda men efter ett gediget utredningsarbete det nödvändiga beslutet att lägga ner ett antal byskolor i kommunen. Och gjorde man naturligtvis inte för att eländas med berörda familjer. Det självklara målet i en trängd ekonomi var att garantera alla Vingåkers elever bästa möjliga skola för de resurser man förfogade över.

Ingen har väl kunnat undgå att elevantalet - speciellt i byskolorna - år efter år minskar, befolkningen i kommunen som helhet åldras och minskar. Och inte flyttade barnfamiljer till landsbygden för att byskolor fanns och miljön var underbar. Överdimensionerade och dyrbara lokaler i glesbygden har blivit en av följderna, men också att en del elever inte kunnat garanteras tillgång till samma kvalitet på undervisningen i hela organisationen. Det senare funderar nog de flesta föräldrar över.

Vad hände då? Ett antal föräldrar missnöjda med byskolenedläggningar rycker genom att starta friskoleprojekt undan fötterna för kommunens ansträngningar genom att skapa jämlika förutsättningar för alla kommunens elever. Lagligt och en rättighet i dagens privatiserade Sverige, javisst. Men alltså inte särskilt solidariskt!

Riskfritt? Jodå, för det är ju alltid våra gemensamma skattepengar som betalar kalaset. Då kan man ta på sig spenderbyxorna! Går det sen ändå inte vägen ekonomiskt efter ett tag sitter kommunen med sitt ansvar för alla elever med ”svarte petter” och får ta den ekonomiska smällen och dessutom sin skolplanering havererad.

Och de (S)- och (M)-politiker som lade ner byskolorna jamsar nu med. Vem blir förvånad när planeringsunderlaget för barn- och utbildningsnämnden blir så ryckigt och plötsligt landar på underskott? "Skjut inte på budbäraren" - kommunens tjänstemän i detta fall. Det vore mera klädsamt att stå för sina politiska beslut och fullfölja dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar