måndag 26 september 2011

Politikerpensioner = sinekurer?

Jag skrev till min distriktsstyrelse i ikväll:
"Vingåker 26 september 2011
Till Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Sörmland
Det är inte alltid lätt att vara folkvald och politiker, speciellt inte som en del av oss gör det bästa för att rycka undan mattan för oss andra, som försöker leva upp till de /höga/ ideal som borde vara förknippade med att förtroendet att få representera andra människor inom det demokratiska systemets ramar.
Det jag har i åtanke är naturligtvis den diskussion som pågår den senaste tiden i olika media kring politikers på olika nivåer brist på moral när det gäller att bevilja sig ekonomiska fördelar utifrån sina förtroendeuppdrag.
Att det upplevs som direkt stötande av människor som idag är utsatta för den s k  ”arbetslinjens”  mest absurda krav är kanske inte så konstigt. T o m som svårt cancersjuk kan du anses ha viss arbetsförmåga kvar och därmed skyldighet att stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta medan framträdande kommunpolitiker väljer att kliva av sina förtroendeuppdrag och sen kvittera ut en väl tilltagna s k ”politikerpensioner” i kanske upp till femton år och när ordinarie pension.
Jag avser då inte de ersättningar som utgår som ”omställningsbidrag” till politiker som haft uppdrag en längre tid och tvingas lämna dem som följd av en valförlust. Det är naturligtvis viktigt att det finns ett visst ekonomiskt skyddsnät, för att människor ska våga åta sig krävande politiska uppdrag som kräver hel eller deltidsinsatser. Men de här skyddsnäten ska naturligtvis vara klart begränsade i tid och inte beroende av om en person ”har lust” att söka nytt jobb eller inte. Det är vi helt överens om inom Vänsterpartiet. Icke desto mindre finns det kamrater i Vänsterpartiet såväl som i alla övriga partier som missbrukar de här möjligheterna.
Det finns inga tvingande regler från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) om hur långa sådana här omställningsbidrag ska vara och hur höga ersättningarna , utan det är upp till resp. kommun att fatta beslut om. Uppenbarligen tar man i många kommuner chansen till att på detta sätt belöna politiker för lång och trogen tjänst. Utan några som helst krav på att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka jobb.
Jag vill därför föreslå att Vänsterpartiets distriktsstyrelse (DS) i kraft av sitt uppdrag att utveckla partiets politik i Sörmlandsdistriktet, tar initiativ till att kommunföreningarna via sina resp. kommunfullmäktigeförsamlingar kartlägger hur utbrett förekomsten av dessa s k politikerpensionsavtal  är och driver på anpassningar för framtiden som står i samklang med vad gäller arbetsmarknaden i övrigt. För att driva på processen tar DS förslagsvis fram en ”mallmotion” och en ”mallinterpellation” som kommunföreningarna lätt kan anpassa till de lokala förhållandena sina resp. kommuner.
Jag bifogar utkast till en interpellation om kartläggning av politikerpensionsförhållandena i en kommun och en motion om hur ”politikerpensioner” (omställningsbidrag) ska vara utformade i framtiden.
Hälsar vänligt Lasse Nilsson, (V) Vingåker
..................................................................
BILAGA 2MOTION
TillKommunfullmäktige i X kommun 
I väl belagda uppgifter i media (alt. efter utredning av kommunkansliet) har det kommit fram att de s k ”politikerpensioner” som enligt avtal utbetalas till politiker i X-kommun som valt att frivilligt lämna sina hel- eller deltidsarvoderade uppdrag i kommunen eller förlorat dem som resultat av ett valresultat, fungerar som arbetsfria ersättningar fram till dess innehavare uppnått ordinarie pensionsålder. 
Inga verkliga krav på att innehavare aktivt ska söka arbete innefattas av dessa avtal. Sådana avtal strider också mot vad som i övriga samhället kan uppfattas rimliga på arbetsmarknaden, speciellt som de också är skattefinansierade.
Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige besluta

att                  avtal om ersättningar till politiker som väljer att frivilligt, eller som resultat av förändrat politiskt majoritetsförhållande tvingas lämna arvoderade hel- eller deltidsuppdrag, ska vara ett omställningsbidrag till nya arbetsuppgifter.
att                  mottagaren skall stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka arbete.
att                  sådana bidrag skall kunna utbetalas i upp till 12 månader och minskas i motsvarande grad mottagaren erhåller en anställning på hel- eller deltid.
att                  sådant bidrag kan utbetalas under längre tid om mottagaren uppnått mer än 60 års ålder."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar