tisdag 28 augusti 2012

Dagens kommun- och länsgränster till hembygdsföreningarna!

Sosseriksdags- och kommunpolitikern i Katrineholm Fredrik Olovsson våga gästtycka i förra veckans Katrineholmskuriren och landets (och kanske i synnerhet Sörmlands) organisatoriska indelningar: En kommunreform bör upp på dagordningen! Jag kommenterade (hittills bara en före mig - så är det i tigandets Sörmland så fort något kontroversiellt tas upp!):

Skrivet 28 aug 2012 10:17 Lasse Nilsson, vänsterdebattör i Vingåker

Fredrik Olovsson (S) tar upp en väldigt viktig diskussion i sin gästkrönika i Katrineholmskuriren den 20 augusti. Viktig inte minst sen okreativa och konservativa bypolitiker runt om i länet skjutit diskussionen kring bildandet av en fungerande region i sank.
Det är ju helt uppenbart att alltfler små och medelstora kommuner får allt svårare att tillhandahålla den service som medborgarna efterfrågar, förväntar sig och behöver. Det beror till stor del just på kommunernas storlek. Varför ökar attraktionskraften hos de orter hela tiden, som redan är stora? Naturligtvis beror det på nivån på serviceutbudet och arbetsmarknaden, vare sig det rör sig om kommunikationer, utbildningsmöjligheter, kultur och nöje.
Därför kan det vara en fördel att ingå i en expansiv region - eller kommun - även om man råkar hamna i dess utkanter.
Det är dags att släppa de gamla kommun- och länsgränserna till förmån för nya kreativa och livskraftiga kombinationer. Vingåker kanske skulle må bäst av att ingå i Örebro kommun, Nyköping och Oxelösund kan nog utvecklas inom ramen för Norrköping. Och låt oss vara realistiska, Gnesta, Strängnäs och Mariefred är förorter till Stockholm.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar